Viktigt om handbagage

Nya regler om vätskor från 6/11

Sedan den 6 november 2006 gäller nya regler inom EU (även Norge, Island och Schweiz) för säkerhetskontroll vid flygning. Bland annat begränsas mängden vätska man får ha med i handbagaget. De nya reglerna gäller för alla flygningar från svenska flygplatser, d.v.s. både inrikes och utrikes och till destinationer utanför EU. Läs mer på Swedavias hemsida:

arrow_nc.gif Till Swedavia

Angående taxfreevaror

Förbeställd taxfree och försäljningen ombord berörs inte av ändringarna. Du kan således fortfarande beställa tullfria varor hos Thomas Cook Airlines Scandinavia med leverans på både ut- och hemresa. Gäller även de andra charterflygbolagen (Novair, TUIfly Nordic mfl). Varor som gästerna får ombord på hemresan kan utan problem tas med som handbagage genom säkerhetskontrollen om de ska flyga vidare med anslutningsflyg vid hemkomsten. De taxfree-påsar som finns ombord är plomberade och ska tillsammans med kvitto på inköpta varor visas upp i säkerhets kontrollen, (plomberingen säkerställer att inga fler behållare lagts ned i påsen efter köpet).

Flygbolagen avråder gäster från att packa taxfree-varor med vätskor, som t.ex. spritflaskor, i det incheckade bagaget. Läckande flaskor kan skada både det egna och andras bagage och flygbolagen ersätter normalt inte sådana skador.

Mer information om de nya handbagagereglerna och vad man ska tänka på för att inte riskera att bli av med sina inhandlade taxfreevaror finns på Transportstyrelsens hemsida:

arrow_nc.gif Till Transportstyrelsen

Bland annat finns här information om vad som gäller för exempelvis reguljärflygsgäster med byte ute i Europa eller om reguljärflygsgäster som har inrikes anslutningsflyg.

Dessa regler gäller inom alla EU-länder, det vill säga även för norska, danska och finska gäster, även om luftfartsstyrelsens tar svenska gäster som exempel.